Doprowadź do najprostszej postaci

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rcar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 lis 2008, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: raccoon city
Podziękował: 1 raz

Doprowadź do najprostszej postaci

Post autor: rcar »

Witam
Mam pewien problemem:
wiem że prawa strona jest równa lewej stronie ale nie wiem dlaczego tzn. jak przekształcić lewą strone działania aby otrzymać prawą .

\(\displaystyle{ x^{2} \left(x - 2 \right) + \left(x - 2 \right) = \left(x - 2 \right) \left( x^{2} + 1 \right)}\)

\(\displaystyle{ 2 \left[ n^{2} \left(n - 3 \right) - \left( n + 3\right) \right] = 2 \left(n + 3 \right) \left(n ^{2} - 1 \right)}\)

Z góry dziekuje za wytłumaczenie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Doprowadź do najprostszej postaci

Post autor: marcinn12 »

1)
Wyłączyć powtarzający się czynnik przed nawias. W tym wypadku (x-2)

\(\displaystyle{ (x-2)(x^{2}+1)=...}\)

2)

Nie pomyliłeś znaku przy n-3?
rcar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 lis 2008, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: raccoon city
Podziękował: 1 raz

Doprowadź do najprostszej postaci

Post autor: rcar »

Nie pomyliłeś znaku przy n-3?
Tak pomyliłem, powinno byc:

\(\displaystyle{ 2 \left[ n^{2} \left(n + 3 \right) - \left( n + 3 \right) \right] = 2 \left(n + 3 \right) \left(n ^{2} - 1 \right)}\)
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Doprowadź do najprostszej postaci

Post autor: marcinn12 »

Więc tutaj tak samo

\(\displaystyle{ 2[(n+3)(n^{2}-1)]=...}\)
\(\displaystyle{ 2(n+3)(n^{2}-1)=...}\)
ODPOWIEDZ