rozłóż na nierozkladalne czynniki
- Morusek
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 29 razy
rozłóż na nierozkladalne czynniki
a da sie ?
wiadomo że jest 5 pierwiastków zespolonych (jako pierwiastki jedynki)
na pewno nie bedzie więcej pierwiastków całkowitych, wymiernych też więc zostają niewymierne...
wiadomo że jest 5 pierwiastków zespolonych (jako pierwiastki jedynki)
na pewno nie bedzie więcej pierwiastków całkowitych, wymiernych też więc zostają niewymierne...
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
rozłóż na nierozkladalne czynniki
ehhh... a rozlozyłes ten wielomian na czynniki stopnia pierwszego ? nie, rozłożyłeś je na iloczyn czynników stopnia 1szego i czwartego, ten czwartego da rade jeszcze rozłożyć.
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
rozłóż na nierozkladalne czynniki
\(\displaystyle{ x^5-1 = (x-1)(x^2+x(\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{5}}{2})+1)(x^2+x(\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{5}}{2})+1)}\)
Szkoda, że tak nie napisałem na dzisiejszym egzaminie. ;d
(jak do tego dojść, to już inna historia... 0.o)
Szkoda, że tak nie napisałem na dzisiejszym egzaminie. ;d
(jak do tego dojść, to już inna historia... 0.o)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rozłóż na nierozkladalne czynniki
On (ten czwartego stopnia) już nie ma rzeczywistych.Morusek pisze:wiec zostają pierwiastki niewymierne więc życzę powodzenia
Dedemonn pisze:(jak do tego dojść, to już inna historia... 0.o)
Kilka razy już to pokazywałem (nawet krótko idzie); to był (do czasu) taki mój prywatny sposób :fanch pisze:właśnie chętnie bym zobaczył jak do tego dojść ;]
- ,,symetryczne" wielomiany (i nie tylko 106986.htm) można szybko ,,załatwić" tak
\(\displaystyle{ x^4+x^3+x^2+x+1=(x^2+ax+1)(x^2+bx+1)}\) (wymnożyć na prawej, z porównania współczynników otrzymać co trzeba)
Ps. Idzie w trzy minuty (no może 5) - wynik podano wyżej.