Rozwiąż równanie :
\(\displaystyle{ |(x ^{4}-4)-(x ^{2}+2)|=|x ^{4}-4|-|x ^{2}+2|}\)
Równanie wielomianowe stopnia 4 z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 62 razy
- Morusek
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 29 razy
Równanie wielomianowe stopnia 4 z wartością bezwzględną
Mozesz sobie troche ułatwić, bo \(\displaystyle{ \left|x^4 -4 \right|= \left|(x^2 - 2) \cdot (x^2+2) \right|= \left| x^2 -2\right|\cdot \left|x^2 +2 \right|}\)
I później wyciągasz sobie przed nawias \(\displaystyle{ \left|x^2 +2 \right|}\)
i w ten sam sposób można dojść do tego, że lewa strona równania jest równa \(\displaystyle{ \left|x^2+2 \right| \cdot \left|x^2 - 3 \right|}\)
Potem można podzielić obie strony przez \(\displaystyle{ \left| x^2 +2 \right|}\) , bo to wyrażenie jest zawsze różne od zera . Pozdr.
I później wyciągasz sobie przed nawias \(\displaystyle{ \left|x^2 +2 \right|}\)
i w ten sam sposób można dojść do tego, że lewa strona równania jest równa \(\displaystyle{ \left|x^2+2 \right| \cdot \left|x^2 - 3 \right|}\)
Potem można podzielić obie strony przez \(\displaystyle{ \left| x^2 +2 \right|}\) , bo to wyrażenie jest zawsze różne od zera . Pozdr.