układ nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pawel1a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 9 lut 2009, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

układ nierówności

Post autor: pawel1a »

Zadanie polega na tym aby rozwiązać układ nierówności i narysować wykres.
\(\displaystyle{ 7x^{2} +6x-1 \ge 0}\)
2x+3>0
oczywiście wszystko w klamerce
Bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 9 lut 2009, o 11:26 przez pawel1a, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

układ nierówności

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \begin{cases}7x ^{2} +6x-1 \ge 0 \\2x+3>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+1)(x- \frac{1}{7}) \ge 0 \\ x> -\frac{3}{2} \end{cases}}\)

czesc wspolną dasz rade teraz policzyc czy tez narysowac. Jak nie to zajrzyj sobie do pierwszej lepszej ksiazki.
ODPOWIEDZ