Witam
Mam prosbe: potrafi ktos zrobic któreś z tych zadań?? Proszę o pomoc..
Zad.1
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} +k x^{3} + (k-L) x^{2} + Lx + 1}\)
a) Wyznacz wartości parametru k i L, dla których liczba -1 jest pierwiastkiem dwukrotnym.
b) Dla k=L=1 wyznacz argumenty, przy ktorych \(\displaystyle{ w(x) \ge x^{2} -x +1.}\)
Zad.2
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x+2 daje resztę 8, a przy dzieleniu przez x+1 daje resztę -4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x+2)(x+1).
Zad.3
Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ W(x)= a x^{3} + x^{2} + (3a-b)x +10}\)
\(\displaystyle{ Q(x)= x^{2} + x -6}\)
a) Wielomian W(x) jest podzielny przez Q(x). Oblicza a i b.
b) Resztą z dzielenia W(x) przez Q(x) jest wielomian R(x)= 3x + 4. Oblicza a i b.
W tym zadaniu trzecim w podpunkcie a) wyszło mi , że wartość \(\displaystyle{ a= \frac{8}{3}}\) natomiast \(\displaystyle{ b=25 \frac{2}{3}}\) Ale coś te wyniki nie wyglądają na realne Ale podpunkt b już nie wiem jak zrobić
Zadania wielomiany
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Zadania wielomiany
A przepraszam, tak powinno być Lx+1.
Ale wstępnie już umiem to pierwsze. Teraz największy problem z zadaniem 2, nie wiem jak wykorzystać to ile wynosi różnica przy danym dzieleniu
Ale wstępnie już umiem to pierwsze. Teraz największy problem z zadaniem 2, nie wiem jak wykorzystać to ile wynosi różnica przy danym dzieleniu
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 lut 2009, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 15 razy
Zadania wielomiany
Podpowiedź do pierwszego brzmi, że ostateczny wynik to k=1 i L=1.
Wykorzystaj schemat Hornera.
A jeśli chodzi o drugie to nie pamiętam jak to zrobić ale może coś wymyślę:P
Wykorzystaj schemat Hornera.
A jeśli chodzi o drugie to nie pamiętam jak to zrobić ale może coś wymyślę:P
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Zadania wielomiany
zad 2
\(\displaystyle{ W(x)= Q(x) \cdot P(x) +R(x)}\)
gdzie : \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=Q(-2) \cdot (-2+2)(-2+1) + R(-2)}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=R(-2)}\)
\(\displaystyle{ R(-2)=8}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=Q(-1) \cdot (-1+2)(-1+1)+ R(-1)}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=R(-1)}\)
\(\displaystyle{ R(-1)=-4}\)
\(\displaystyle{ R(-2)=-2a+b}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow -2a+b=8}\)
\(\displaystyle{ R(-1)=-a+b}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow -a+b=-4}\)
\(\displaystyle{ a=-12 b=-16}\)
\(\displaystyle{ R=-12x-16}\)
\(\displaystyle{ W(x)= Q(x) \cdot P(x) +R(x)}\)
gdzie : \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=Q(-2) \cdot (-2+2)(-2+1) + R(-2)}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=R(-2)}\)
\(\displaystyle{ R(-2)=8}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=Q(-1) \cdot (-1+2)(-1+1)+ R(-1)}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=R(-1)}\)
\(\displaystyle{ R(-1)=-4}\)
\(\displaystyle{ R(-2)=-2a+b}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow -2a+b=8}\)
\(\displaystyle{ R(-1)=-a+b}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow -a+b=-4}\)
\(\displaystyle{ a=-12 b=-16}\)
\(\displaystyle{ R=-12x-16}\)