nierownosc
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 28 sty 2007, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin/Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 55 razy
nierownosc
Coś mi tu nie pasuje, ale bym tak to robił:
\(\displaystyle{ x^{-3} \ge x^{-2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{3}} \ge \frac{1}{x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-x \le 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in (0;1>}\)
Edit: poprawiłem, wdał się mały błąd.
\(\displaystyle{ x^{-3} \ge x^{-2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{3}} \ge \frac{1}{x^{2}}}\)
\(\displaystyle{ x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-x \le 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in (0;1>}\)
Edit: poprawiłem, wdał się mały błąd.
nierownosc
x=-1 nie zgadza sie. pamietaj ze nie wiesz jaki x ma znak, stad dzielenie przez x nie jest tutaj mozliwe. sprobuj tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{3} } -\frac{1}{ x^{2} } \ge 0}\)
i do wspolnego mianownika. pozniej pewnie postac iloczynowa i mamy rozwiazanie
\(\displaystyle{ \frac{1}{ x^{3} } -\frac{1}{ x^{2} } \ge 0}\)
i do wspolnego mianownika. pozniej pewnie postac iloczynowa i mamy rozwiazanie