Wiedzac ze liczby 2,3,-1 sa miejscami zerowymi wielomianu
W(x)=ax^3 + bx^2 +cx +d oraz
W(4)=2 mam wyznaczyc wartosc wspolczynnikow wielomianu oraz rozwiazac nierownosc
W(x)<0.
Wielomian i znajdowanie wspolczynnikow
-
- Użytkownik
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
Wielomian i znajdowanie wspolczynnikow
No to masz wszystko, wystarczy podstawić każdą z tych liczb i zrobić układ równań z 4 niewiadomymi.
W(2)=0, W(3)=0, W(-1)=0, W(4)=2
W(2)=0, W(3)=0, W(-1)=0, W(4)=2
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wielomian i znajdowanie wspolczynnikow
nie trzeba robić wcale takiego układu równań
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-2)(x-3)(x+1)\newline
W(4)=2\newline
a(4-2)(4-3)(4+1)=2\newline
a\cdot 2\cdot 1\cdot 5=2\newline
10a=2\newline
a=\frac{1}{5}\newline
W(x)=\frac{1}{5}(x-2)(x-3)(x+1)}\)
wystarczy wymnożyć teraz tylko wszystko i od razu pozna się współczynniki
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-2)(x-3)(x+1)\newline
W(4)=2\newline
a(4-2)(4-3)(4+1)=2\newline
a\cdot 2\cdot 1\cdot 5=2\newline
10a=2\newline
a=\frac{1}{5}\newline
W(x)=\frac{1}{5}(x-2)(x-3)(x+1)}\)
wystarczy wymnożyć teraz tylko wszystko i od razu pozna się współczynniki