wartości parametrów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

wartości parametrów

Post autor: ania555 »

1) Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli:
a)W(x)= 2\(\displaystyle{ x^{3}}\) - a \(\displaystyle{ x^{2}}\) + bx +15, P(x)= \(\displaystyle{ x^{2}}\) +2x-3
b)W(x)= \(\displaystyle{ x^{3}}\) +a \(\displaystyle{ x^{2}}\) + (b+1)x+8, P(x)= \(\displaystyle{ x^{2}}\) -2x-8

2) Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli:
a) W(x)= \(\displaystyle{ x^{4}}\) -2 \(\displaystyle{ x^{3}}\) +a \(\displaystyle{ x^{2}}\) -3x+b, P(x)= \(\displaystyle{ x^{2}}\) -3x +3
b) W(x)= \(\displaystyle{ x^{4}}\) +a \(\displaystyle{ x^{3}}\) +b \(\displaystyle{ x^{2}}\) +3x-9, P(x)=\(\displaystyle{ (x+3)^{2}
Bardzo prosze o pomoc:)}\)
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

wartości parametrów

Post autor: raphel »

ania555 pisze:1) Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli:
a)W(x)= 2\(\displaystyle{ x^{3}}\) - a \(\displaystyle{ x^{2}}\) + bx +15, P(x)= \(\displaystyle{ x^{2}}\) +2x-3
\(\displaystyle{ P(x) = (x+3)(x-1)}\)
i teraz musisz rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-3)=0 \\ W(1)=0 \end{cases}}\)
i wtedy wyjdą wartości parametrów a i b

analogicznie reszta przykładów
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

wartości parametrów

Post autor: ania555 »

bardzo Ci dziękuję:)
ODPOWIEDZ