Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Adamusos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiem Sam
Podziękował: 27 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: Adamusos »

Dla jakich \(\displaystyle{ a,b \in R}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3}+ax+b}\) ma trzy pierwiastki rzeczywiste \(\displaystyle{ x _{1},x _{2},x _{3}}\) takie , ze \(\displaystyle{ x _{1}=x _{2}=x _{3}-3}\)
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: Grzegorz t »

\(\displaystyle{ W(x)=(x-x_1)^2(x_1+3)}\)
powinno pomóc
aga1419
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2012, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: aga1419 »

podbijam. Jest ktoś w stanie to rozwiązać?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: piasek101 »

Grzegorz t pisze:\(\displaystyle{ W(x)=(x-x_1)^2(x_1+3)}\)
powinno pomóc
T nie bardzo; raczej \(\displaystyle{ W(x)=(x-x_1)^2 (x-x_1-3)}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: Dilectus »

Grzegorz, chyba się rąbnąłeś. Czy nie będzie to tak?

\(\displaystyle{ W(x)=(x-x_1)^2(x-(x_1+3))=0}\)

skąd po wymnożeniu i porównaniu z wielomianem \(\displaystyle{ x^{3}+ ax + b}\) i znając związek między pierwiastkami, Adamusos łatwo obliczy \(\displaystyle{ x_{1}, x _{2}, x_{3}, a \ \hbox{i} \ b}\).

Odp.: \(\displaystyle{ x _{1}=x _{2} = -1, \ x _{3} = 2, \ a= -3, \ b=-2 ; \ W(x)= x ^{3}-3x-2}\)

piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze:
Grzegorz t pisze:\(\displaystyle{ W(x)=(x-x_1)^2(x_1+3)}\)
powinno pomóc
T nie bardzo; raczej \(\displaystyle{ W(x)=(x-x_1)^2 (x-x_1-3)}\)
Dilectus pisze:Grzegorz, chyba się rąbnąłeś. Czy nie będzie to tak?

\(\displaystyle{ W(x)=(x-x_1)^2(x-(x_1+3))=0}\)
Znowu moje było niewidzialne ?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: Dilectus »

Piasek, najwyraźniej nasze wpisy są jednoczesne. Jak zaczynałem mój wpis, to Twojego nie było. A pisałem odpowiedź bardzo długo i uważnie, żeby uniknąć pomyłek, a poza tym pisząc, rozwiązywałem zadanie na kartce, myląc się co chwila, więc moja odpowiedź długo trwała. -- 21 mar 2013, o 15:24 --
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: piasek101 »

Dilectus pisze:Piasek, najwyraźniej nasze wpisy są jednoczesne. Jak zaczynałem mój wpis, to Twojego nie było. A pisałem odpowiedź bardzo długo i uważnie, żeby uniknąć pomyłek, a poza tym pisząc, rozwiązywałem zadanie na kartce, myląc się co chwila, więc moja odpowiedź długo trwała.
Jeśli półtorej godziny to jednocześnie ? To się zgadzam.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: Dilectus »

Właśnie tyle trwała moja odpowiedź. Ślęczałem nad kartką, ciągle się myląc. Z Techem też mam kłopoty.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakich a i b wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste

Post autor: piasek101 »

Dilectus pisze:Właśnie tyle trwała moja odpowiedź. Ślęczałem nad kartką, ciągle się myląc. Z Techem też mam kłopoty.
Po co się wysilasz. Obejrzałem inne Twoje posty (wcześniejsze) - wychodzi na to, że pisałeś je po kilkanaście godzin - skoro ten (o którym pisałem) zajął Ci półtorej. Bez odbioru.
ODPOWIEDZ