reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lut 2009, o 22:24
- Płeć: Kobieta
reszta z dzielenia
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trojmian P(x)=2x^2 +5x -3 jest rowna x-2 . oblicz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+3 .
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 28 sty 2007, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin/Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 55 razy
reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(2x^{2} +5x -3 )+x-2}\)
\(\displaystyle{ P(x)=2x^{2}+5x-3=2x^{2}+6x-x-3=2x(x+3)-(x+3)=(x+3)(2x-1)=2(x+3)(x-\frac{1}{2})}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot 2(x+3)(x-\frac{1}{2})+x-2}\)
\(\displaystyle{ W(-3)=0-3-2=-5}\)
Reszta wyniesie \(\displaystyle{ -5}\)
\(\displaystyle{ P(x)=2x^{2}+5x-3=2x^{2}+6x-x-3=2x(x+3)-(x+3)=(x+3)(2x-1)=2(x+3)(x-\frac{1}{2})}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot 2(x+3)(x-\frac{1}{2})+x-2}\)
\(\displaystyle{ W(-3)=0-3-2=-5}\)
Reszta wyniesie \(\displaystyle{ -5}\)