Zadanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 13 wrz 2005, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dlaczego?
- Pomógł: 1 raz
Zadanie z parametrem
Wyznaczyc takie wartości a, dla których równanie \(\displaystyle{ x^{3}-ax+2a-8=0}\) ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Zadanie z parametrem
Ja podam taki prosty, zwyczajny sposób:) :
Najpierw przekształcamy lewą strone równania do postaci iloczynowej poprzez grupowanie wyrazów i wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias:
\(\displaystyle{ (x^3-8)-(ax-2a)=0 \\ (x-2)(x^2+2x+4)-a(x-2)=0 \\ (x-2)(x^2+2x+4-a)=0}\)
Równanie to jest równoważne alternatywie równań:
\(\displaystyle{ x-2=0 x^2+2x+4-a=0}\)
Z równania liniowego mamy jedno rozwiązanie x=2, zatem równanie kwadratowe musi spełniać warunek, że delta jest większa lub równa zeru, czyli:
\(\displaystyle{ \Delta q0 \\ 4-4(4-a)\geq0 \\ 1-4+a\geq0 \\a\geq3}\)
Odpowiedzieć więc brzmi, że dla \(\displaystyle{ a q 3}\) dane równanie ma trzy( niekoniecznie różne) pierwiastki rzeczywiste.
Najpierw przekształcamy lewą strone równania do postaci iloczynowej poprzez grupowanie wyrazów i wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias:
\(\displaystyle{ (x^3-8)-(ax-2a)=0 \\ (x-2)(x^2+2x+4)-a(x-2)=0 \\ (x-2)(x^2+2x+4-a)=0}\)
Równanie to jest równoważne alternatywie równań:
\(\displaystyle{ x-2=0 x^2+2x+4-a=0}\)
Z równania liniowego mamy jedno rozwiązanie x=2, zatem równanie kwadratowe musi spełniać warunek, że delta jest większa lub równa zeru, czyli:
\(\displaystyle{ \Delta q0 \\ 4-4(4-a)\geq0 \\ 1-4+a\geq0 \\a\geq3}\)
Odpowiedzieć więc brzmi, że dla \(\displaystyle{ a q 3}\) dane równanie ma trzy( niekoniecznie różne) pierwiastki rzeczywiste.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2005, o 23:45 przez Tristan, łącznie zmieniany 2 razy.
Zadanie z parametrem
Prawie dobrze. a=10 nie jest dobre.Tristan pisze: Odpowiedzieć więc brzmi, że dla a>1 dane równanie ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadanie z parametrem
Nie sprawdzałem rozwiązania Tristana, lecz wielomian \(\displaystyle{ x^3-10x+12=q(x)}\) ma trzy pierwiastki rzeczywiste, Anatolu.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Zadanie z parametrem
Przyznam Ci się Tomaszu, że również nie sprawdzałem rozwiązania Tristana (sprawdziłem je dopiero teraz), a pisząc że a=10 nie spełnia warunków zadania, opierałem się na rozkładzie wielomianu, którego dokonał.
Powinno być \(\displaystyle{ (x-2)(x^2 +2x+4-a)}\).
Zatem \(\displaystyle{ a}\). nie może być równe 12.
Powinno być \(\displaystyle{ (x-2)(x^2 +2x+4-a)}\).
Zatem \(\displaystyle{ a}\). nie może być równe 12.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zadanie z parametrem
O czym Ty mówisz? Czy w treści zadania jest wspomniane cokolwiek nt. krotności pierwiastka? Nie. Nie muszą być one różne.
Poza tym, fakt, w tamtym rozkładzie był błąd, też to teraz przeliczyłem:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Poza tym, fakt, w tamtym rozkładzie był błąd, też to teraz przeliczyłem:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Zadanie z parametrem
Dla Ciebie nie muszą, dla mnie muszą. Jeśli wielomian ma dwa pierwiastki, to ma dwa, a nie trzy, a to że jeden z nich jest dwukrotny, to jego prawo.Tomasz Rużycki pisze:O czym Ty mówisz? Czy w treści zadania jest wspomniane cokolwiek nt. krotności pierwiastka? Nie. Nie muszą być one różne.
P>S. Tristan również uznał, że muszą.
- ymar
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 24 razy
Zadanie z parametrem
no nie wiem... mnie tam pani w szkole wyraźnie rozróżniła pierwiastek od rozwiązania...Anatol pisze:Dla Ciebie nie muszą, dla mnie muszą. Jeśli wielomian ma dwa pierwiastki, to ma dwa, a nie trzy, a to że jeden z nich jest dwukrotny, to jego prawo.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
Zadanie z parametrem
Zasadnicze twierdzenie algebry jest precyzyjne i nie pozostawia miejsca na widzimisię. Pierwiastki \(\displaystyle{ k}\)-krotne traktuje się jak \(\displaystyle{ k}\) pierwiastków. Zadanie również nie wymaga, żeby były różne, a tylko, żeby były rzeczywiste. Odpowiedź z trzeciego posta jest poprawna.Anatol pisze:Dla Ciebie nie muszą, dla mnie muszą.