Dzielenie wielomianu
Dzielenie wielomianu
oblicz resztę:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{100} - 2x ^{99} + 2x^{50} - 1}\) przez \(\displaystyle{ G(x)= x^3-x}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{100} - 2x ^{99} + 2x^{50} - 1}\) przez \(\displaystyle{ G(x)= x^3-x}\)
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Dzielenie wielomianu
Wielomian G(x)=x(x-1)(x+1). Widzimy, że jedynie 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
Weźmy sobie inny wielomian, który również miałby taki pierwiastek, a zarazem jego pierwiastkami nie byłoby ani 0 ani -1. Np. taki wielomian to \(\displaystyle{ x^4-2x^3+2x^2-1}\). Już pisemne jego podzielenie nie sprawia wielu kłopotów i dochodzimy do reszty równej \(\displaystyle{ 3x^2-2x-1}\). Weźmy inny wielomian np. \(\displaystyle{ x^{10}-2x^9+2x^6-1}\). Przy pisemnym dzieleniu, choć już troszkę dłuższym, również resztą jest\(\displaystyle{ 3x^2-2x-1}\). Teraz zastananów się nad tym oraz nad odpowiedzą na swoje pytanie:)
Przy fali protestów:P piszę rozwiązanie: Ponieważ wielomian G(x)=x(x-1)(x+1), więc podkładamy wartości pierwiastków pod W(x) i otrzymujemy układ równań W(1)=0, W(-1)=4 oraz W(0)=-1. Więc \(\displaystyle{ W(x)= q(x)(x^3-x)+ax^2+bx+c}\) dlatego, aby wyznaczyć a,b,c rozwiązujemy układ równań: a+b+c=0 i a-b+c=4 i c=-1. Teraz już chyba wszystko jest jaśniutkie jak słoneczko:)
Weźmy sobie inny wielomian, który również miałby taki pierwiastek, a zarazem jego pierwiastkami nie byłoby ani 0 ani -1. Np. taki wielomian to \(\displaystyle{ x^4-2x^3+2x^2-1}\). Już pisemne jego podzielenie nie sprawia wielu kłopotów i dochodzimy do reszty równej \(\displaystyle{ 3x^2-2x-1}\). Weźmy inny wielomian np. \(\displaystyle{ x^{10}-2x^9+2x^6-1}\). Przy pisemnym dzieleniu, choć już troszkę dłuższym, również resztą jest\(\displaystyle{ 3x^2-2x-1}\). Teraz zastananów się nad tym oraz nad odpowiedzą na swoje pytanie:)
Przy fali protestów:P piszę rozwiązanie: Ponieważ wielomian G(x)=x(x-1)(x+1), więc podkładamy wartości pierwiastków pod W(x) i otrzymujemy układ równań W(1)=0, W(-1)=4 oraz W(0)=-1. Więc \(\displaystyle{ W(x)= q(x)(x^3-x)+ax^2+bx+c}\) dlatego, aby wyznaczyć a,b,c rozwiązujemy układ równań: a+b+c=0 i a-b+c=4 i c=-1. Teraz już chyba wszystko jest jaśniutkie jak słoneczko:)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2005, o 17:21 przez Tristan, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 sty 2005, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Dzielenie wielomianu
a ja mam pytanie mogl by mi ktos wyjasnic (i rospisac) jak sie dzieli w takim przypadku ?
\(\displaystyle{ P(x)=x^3-21x+20}\) wiem ze trzeba podzielic go przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) ale nie zbyt mi wychodzi:(
\(\displaystyle{ P(x)=x^3-21x+20}\) wiem ze trzeba podzielic go przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) ale nie zbyt mi wychodzi:(
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Dzielenie wielomianu
polecam lekture o schemacie hornera....
... omiany.htm
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Schemat_Hornera]Schemat Hornera[/url]
... omiany.htm
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Schemat_Hornera]Schemat Hornera[/url]
Dzielenie wielomianu
jest jedno ale.... pomerdaly Ci sie pierwiastki, bo pierwiastkiem tego wielomianu jest -1! a nie 1:)
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Dzielenie wielomianu
Niestety, źle podzieliłaś, ponieważ dzieląc wielomian \(\displaystyle{ x^3-21x+20}\) przez dwumian (x-1), to reszta wyniesie 0. A tak pozatym, to jest łatwiejszy sposób, na sprawdzanie, czy jakaś liczba jest pierwiastkiem danego wielomianu. Jeśli P(x)=0, to x jest pierwiastkiem danego wielomianu P(x). A zauważ, że jeśli za x podstawimy 0, to otrzymamy \(\displaystyle{ P(1)= 1^3-21 1 +20=0}\) czyli 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Dzielenie wielomianu
ale mnie nie interesuja inne wielomiany bo to jest logiczne ze moga?! wyjsc inne reszty, prawda ? Bezwzgledu na to czy maja te same pierwiastki czy nie. To raz a dwa, lizylam to teraz recznie ten ogromniasty wielomian i sa zaleznosci!I dzieki temu wyszła reszta x � -x a co do pierwiastków to fakt koplam sie i jedynka jest tym powalonym pierwiastkiem jednak dalej twierdze ze reszta do tego KoNkretnego przykladu wynosi tyle co wyzej nastukałam !:d Papulki ( ten wywód to nie jest taka metafora )
Dzielenie wielomianu
aaa! Qumam nie zauważyłam, że ktos dorzucil inny przykład Sory, ale juz mam dosyc tych wielomianow..ten wykladnik 100,99i 50 to był ZA DUŻY