Cztery niewymierne pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Cztery niewymierne pierwiastki

Post autor: rubik1990 »

Mam znaleźć rozwiązania równania \(\displaystyle{ x^{4}}\)\(\displaystyle{ +3x^{3}}\)\(\displaystyle{ -6x^{2}}\)\(\displaystyle{ -11x}\)\(\displaystyle{ +15}\)\(\displaystyle{ =0}\). Próbowałem to grupować na różne sposoby, ale żadna metoda nic nie dawała. Musze mieć dokładne wyniki, nie przybliżone. Chętnie się dowiem jaką metodą można to zrobić.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Cztery niewymierne pierwiastki

Post autor: Nakahed90 »

Spróbuj ze wzorów Ferrari.
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Cztery niewymierne pierwiastki

Post autor: rubik1990 »

No nie wiem. Wydaje mi się, że powinno dać się to zrobić prościej, jakimiś bardziej elementarnymi metodami. To jest zadanie z liceum więc wątpię by wymagało takich metod. Może ktoś ma jakiś inny pomysł?-- 31 sty 2009, o 15:35 --Udało mis się zrobić to zadanie. Wielkie dzięki , ale nie było to łatwe
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Cztery niewymierne pierwiastki

Post autor: Mariusz M »

Sprowadzam lewą stronę równania do postaci kwadratu zupełnego
zgodnie ze wzorami skróconego mnożenia na kwadrat sumy/różnicy

\(\displaystyle{ x^4+3x^3-6x^2-11x+15=0\\
x^4+3x^3=6x^2+11x-15\\
x^4+3x^3+ \frac{9}{4}x^2 = \frac{33}{4} x^2+11x-15\\
\left( x^2+ \frac{3}{2}x \right)^2= \frac{33}{4} x^2+11x-15\\
\left( x^2+ \frac{3}{2}x + \frac{y}{2} \right)^2=\left( y+ \frac{33}{4} \right)x^2+\left( \frac{3}{2}y+11 \right)x+ \frac{y^2}{4}-15}\)


Sprowadzam prawą stronę równania do postaci kwadratu zupełnego
W tym celu wprowadzam nową niewiadomą tak aby lewa strona nadal była kwadratem zupełnym
Obliczam wyróżnik prawej strony równania i przyrównuję go do zera ponieważ prawa strona
ma także być kwadratem zupełnym
Otrzymuję równanie trzeciego stopnia które w ogólnym przypadku da się sprowadzić do równania kwadratowego podstawieniem \(\displaystyle{ x=u+v- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)

\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{2}y+11 \right)^2=\left( y^2-60\right)\left( y+ \frac{33}{4} \right)\\
\frac{9}{4}y^2+33y+121=y^3+ \frac{33}{4}y^2-60y-495\\
y^3+6y^2-93y-616=0\\
y_{1}=-8}\)


Tutaj akurat pierwiastek możesz znaleźć wśród dzielników wyrazu wolnego
Gdybyś musiał użyć wyżej wymienionego podstawienia oraz rozwiązać równanie kwadratowe
w celu znalezienia pierwiastka równania trzeciego stopnia obliczenia by się skomplikowały

\(\displaystyle{ \left( x^2+ \frac{3}{2}x-4 \right)^2=\left( \frac{1}{4}x^2-x+1 \right) \\\
\left( x^2+ \frac{3}{2}x-4 \right)^2=\left( \frac{1}{2}x-1 \right)^2\\
\left( x^2+ \frac{3}{2}x-4 \right)^2-\left( \frac{1}{2}x-1 \right)^2=0}\)


Teraz wystarczy tylko skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
aby otrzymać iloczyn dwóch trójmianów

\(\displaystyle{ \left( x^2+ \frac{3}{2}x-4-\frac{1}{2}x+1\right)\left(x^2+ \frac{3}{2}x-4+ \frac{1}{2}x-1 \right) =0\\
\left( x^2+x-3\right)\left( x^2+2x-5\right)=0}\)


To już iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych które rozkładasz w analogiczny sposób
lub z użyciem wyróżnika tak jak w szkole liczą
ODPOWIEDZ