Wartości współczynników wielomianu
Wartości współczynników wielomianu
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-x^{2}+ax+b}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ T(x)=(x-2)^{2}*(x-c)}\). Wyznacz wartośći współczynników \(\displaystyle{ a,\ b,\ c}\). Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ T(x)\leqslant 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Wartości współczynników wielomianu
wielomiany sa sobie rowne gdy wspolczynnika przy wszystkich potegach sa takie same
zatem wymnoz poprostu T(x) i porównaj spolczynniki
//
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}*(x-c)}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-4x+4)*(x-c)}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-(4+c)x^{2}+(4+4c)x-4c}\)
i teraz porownaj wspolczynnik wielomianów
\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}+ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4+c=1 \\4+4c=a\\-4c=b \end{cases}}\)
łatwo sie liczy z pierwszego c i juz wszystko jasne
zatem wymnoz poprostu T(x) i porównaj spolczynniki
//
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}*(x-c)}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-4x+4)*(x-c)}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-(4+c)x^{2}+(4+4c)x-4c}\)
i teraz porownaj wspolczynnik wielomianów
\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}+ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4+c=1 \\4+4c=a\\-4c=b \end{cases}}\)
łatwo sie liczy z pierwszego c i juz wszystko jasne