dzielenie wielomianu z niewiadomymi

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

dzielenie wielomianu z niewiadomymi

Post autor: kolega buahaha »

dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^3+ax^2+bx+c}\) w którym suma współczynników jest rowna 0 wyznacz reszte z dzielenia W(x) przez \(\displaystyle{ Q(x)=x^2+1}\) jeśli a+c=2
Awatar użytkownika
Tur!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 27 sty 2009, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 7 razy

dzielenie wielomianu z niewiadomymi

Post autor: Tur! »

Suma współczynników jest równa 0, czyli wielomian W(x) dzieli się przez wielomian (x-1) - Twierdzenie Bezout - nie dając reszty, do dzielenia używasz schematu hornera i w ostatnim oknie (okno z resztą musisz przyrównać do zera, to ci da pierwsze równanie, drugie równanie masz podane a+c=2, robisz z tego układ równań Trzeci układ robisz mieszając w to wielomian Q(x) i rozwiązujesz. Dosyć proste zadanie, ale trzeba nad tym siedzieć za dnia a nie o 2:00 .
ODPOWIEDZ