nierównosc wielomianowa
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
nierównosc wielomianowa
Poszukaj pierwiastków wielomianu po lewej wśród dzielników 6.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
nierównosc wielomianowa
\(\displaystyle{ 1^4-8\cdot 1^3 + 14\cdot 1^2-13\cdot 1 + 6=0}\), teraz lepiej?
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
nierównosc wielomianowa
Rozumie, ze x > 1 sa rozwiazaniemie tego wielomianu. A jaki rozwiazujemy tego typu zadania (krok po kroku) ? Bo cos czarno to widze, a sprawa jest powazna.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
nierównosc wielomianowa
Chodzi mi o to, zebyś rozłożył ten wielomian na czynniki.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
nierównosc wielomianowa
Panie Tomaszu a czy nie da sie tego wytłumaczyc jeszcze jasniej?
W tzw. łopatologiczny sposób?
W tzw. łopatologiczny sposób?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
nierównosc wielomianowa
Eh, może napisze, jak wygląda nasz wielomian po zamianie na czynniki Jak nie wierzysz, wymnóż nawiasy...
\(\displaystyle{ x^4-8x^3+14x^2-13x+6=(x-6)(x-1)(x^2-x+1)>0}\).
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ x^4-8x^3+14x^2-13x+6=(x-6)(x-1)(x^2-x+1)>0}\).
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
nierównosc wielomianowa
mam prośbe
Isteniej taka tabelka której uupelniania nie rozumiem chodzi mi mianowicie o tabelke, która służy do podstawiania znalezionego pierwaiastka wielomianu wśró dzielników wolnego wyrazu (tego bez x) jeśli można prosić o wytłum,aczenie jej uupełniania i asotsowania z góry dziekuje.
Isteniej taka tabelka której uupelniania nie rozumiem chodzi mi mianowicie o tabelke, która służy do podstawiania znalezionego pierwaiastka wielomianu wśró dzielników wolnego wyrazu (tego bez x) jeśli można prosić o wytłum,aczenie jej uupełniania i asotsowania z góry dziekuje.