podzielnosc wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wojtekaa

podzielnosc wielomianu

Post autor: wojtekaa »

wykazać że wielomian: \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^{2m} +(x-1)^{m}-1}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-2)}\)
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

podzielnosc wielomianu

Post autor: Sulik »

Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\) i \(\displaystyle{ W(2)=0}\) niezależnie od paramertu m (oczywiście o ile m jest liczbą całkowitą), więc \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)Q(x)}\), więc jest podzielny przez \(\displaystyle{ P(x)}\)
ODPOWIEDZ