Znajdź Wzór Wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Agniecha1818
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 62 razy

Znajdź Wzór Wielomianu

Post autor: Agniecha1818 »

Znajdź wielomian o współczynnikach całkowitych, którego pierwiastkiem jest liczba :
\(\displaystyle{ \sqrt{3} + \sqrt{2} -1}\)
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Znajdź Wzór Wielomianu

Post autor: maise »

Podnoś do kwadratu do momentu, kiedy pozbędziesz się pierwiastków:

\(\displaystyle{ x= \sqrt{3} + \sqrt{2} +1\\
x-1=\sqrt{3} + \sqrt{2}\\
(x-1)^2=(\sqrt{3} + \sqrt{2})^2\\
x^2+2x+1=3+2 \sqrt{6} +2\\
x^2+2x+1=2 \sqrt{6} +5\\
x^2+2x-4=2 \sqrt{6} \\
(x^2+2x-4)^2=(2 \sqrt{6})^2\\
x^4+4x^2+16+4x^3-8x^2-16x=4\cdot 6\\
x^4+4x^3-4x^2-16x+16=24\\
x^4+4x^3-4x^2-16x-8=0}\)
ODPOWIEDZ