Problem przy rozwiązywaniu .. poszukiwanie wzoru ogólnego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
More
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2007, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 14 razy

Problem przy rozwiązywaniu .. poszukiwanie wzoru ogólnego

Post autor: More »

y = ( x ^2 - x + 1)^2

Po podniesieniu do kwadratu wynik wyjdzie

po podniesieniu do kwadratu wyjdzie

y = (x^4 - 2x^3 + 3x^2 - 2x + 1 )

Ja chcę wiedzieć dlaczego tak to wychodzi ...

czy to się robi za pomocą jakiegoś wzoru ??

szukałem w necie wzoru ale nic nie moge znaleźć więć proszę o pomoc
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Problem przy rozwiązywaniu .. poszukiwanie wzoru ogólnego

Post autor: tkrass »

\(\displaystyle{ (x^{2}-x+1)^{2}=(x^{2}-x+1)(x^{2}-x+1)=x^{2} \cdot x^{2} + x^{2} \cdot (-x)+x^{2} \cdot 1+ (-x) \cdot x^{2} + (-x) \cdot (-x)+(-x) \cdot 1+1 \cdot x^{2}+1 \cdot (-x)+1 \cdot 1=x^{4}-2x^{3}+3x^{2}-2x+1}\)
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

Problem przy rozwiązywaniu .. poszukiwanie wzoru ogólnego

Post autor: Darnok »

\(\displaystyle{ (a+b+c) ^{2} = a^{2} + b^{2} + c^{2} + 2ab + 2ac + 2bc}\)
jezeli lubisz wzory
More
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2007, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 14 razy

Problem przy rozwiązywaniu .. poszukiwanie wzoru ogólnego

Post autor: More »

tak tak i jeszcze raz tak o ten wzór mi chodziło ;]

wielkie dzięki wam obu za pomoc.

Darnok prostota najwięcej tłumaczy ;]


temat zakończony ;p
ODPOWIEDZ