Równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: mathematix »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^{5}-8 x^{3}+16x=0}\)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ x^5-8x^3+16x=0\newline
x(x^4-8x^2+16)=0\newline
x=0 \vee x^4-8x^2+16=0\newline
x^4-8x^2+16=0\newline
x^2=t, t \ge 0\newline
t^2-8t+16=0\newline
(t-4)^2=0\newline
t=4\newline
x^2=4\newline
x=2\vee x=-2}\)
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: Tomek_Z »

Wyłączając x przed nawias:

\(\displaystyle{ x(x^4-8x^2+16) = 0}\)

Rozkładam człon w nawiasie na czynniki liniowe, niech \(\displaystyle{ t = x^2}\):

\(\displaystyle{ t^2 - 8t + 16 = (t-4)^2 = (x^2-4)^2 = (x-2)^2(x+2)^2}\), zatem:

\(\displaystyle{ x (x-2)^2(x+2)^2 = 0 \Leftrightarrow x = 0 \vee x = 2 \vee x = -2}\)
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: ppolciaa17 »

\(\displaystyle{ x^{5}-8x^{3}+16x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{4}-8x^{2}+16=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-4)^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x(x-2)^{2} \cdot (x-2)^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x-2 \vee x=-2}\)
ODPOWIEDZ