Nie wiem czy własnie tutaj znajdą sie rzeźnicy tego fajnego przedmiotu, którzy podołają temu zadaniu
Mianowicie:
zadanie 1 \(\displaystyle{ 2x^{3}-1,25x^{2}+1=0}\)
zadanie 2 \(\displaystyle{ x^{3}-1,25x+2=0}\)
Dopiero wkraczam w wielomiany i na moje możliwości w tym przypadku tw. Bezoute'a zawodzi a może sie myle
Czasem warto się chwilę zastanowić, wybierając dział...
Równania trzeciego stopnia.
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Równania trzeciego stopnia.
Ale że co? Chcesz miejsca zerowe, czy tylko ilość tych miejsc zerowych? Czy może w jakim przedziale, czy jakieś przybliżenie ?
Bo ogólnie to oba wielomiany mają po jednym gdzieś między -1 a 0. Jak chcesz wiedzieć dokładnie jakie, to napewno da się to zrobić tym sposobem z wikipedii ... go_stopnia
Bo ogólnie to oba wielomiany mają po jednym gdzieś między -1 a 0. Jak chcesz wiedzieć dokładnie jakie, to napewno da się to zrobić tym sposobem z wikipedii ... go_stopnia
Równania trzeciego stopnia.
Polecenie obu zadań to wyznacz miejsca zerowe
Co do strony wiki to napewno bogate źródło informacji jednak jak już wspomniałem wielomiany są dla mnie nowym działem. Próbowałem sobie to jakoś zwinąć żeby otrzymać to w podanej postaci
"może być sprowadzone do tak zwanej postaci kanonicznej:
\(\displaystyle{ y^{3}+py+q=o}\)"
rozumie że y to współrzędna ale jak ją i pozostałe p, q wyliczyć na podstawie
\(\displaystyle{ ax^{3}+bx^{2}+cx+d=0}\)?
Co do strony wiki to napewno bogate źródło informacji jednak jak już wspomniałem wielomiany są dla mnie nowym działem. Próbowałem sobie to jakoś zwinąć żeby otrzymać to w podanej postaci
"może być sprowadzone do tak zwanej postaci kanonicznej:
\(\displaystyle{ y^{3}+py+q=o}\)"
rozumie że y to współrzędna ale jak ją i pozostałe p, q wyliczyć na podstawie
\(\displaystyle{ ax^{3}+bx^{2}+cx+d=0}\)?
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Równania trzeciego stopnia.
o kolejny adept:) sam (razem z kolegami na forum) z rownaniami 3,4 stopnia. Zapraszam do:
98501.htm
Tam jest wielomian 4 stopnia, lecz sprowadza sie go do wielomianu 3 stopnia.
98501.htm
Tam jest wielomian 4 stopnia, lecz sprowadza sie go do wielomianu 3 stopnia.