Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
borubar
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 sie 2008, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 46 razy
Post
autor: borubar »
Witam, po krótce. Zadanie brzmi nastepująco:
Wykaż, że dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\), wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian (x-r) jeśli:
a) \(\displaystyle{ W(x)= nx^{n+1} -(n-1)x^n -1, r=1}\)
-
Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Post
autor: Nakahed90 »
\(\displaystyle{ W(r)=W(1)=n-n+1-1=0}\)
-
borubar
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 sie 2008, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 46 razy
Post
autor: borubar »
To tyle ?