Rozwiąż nierówność wielomianową.
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność wielomianową.
Witam
jak rozwiązać tę nierówność?
\(\displaystyle{ (4-3x)(2x ^{2}-3x+1)(3x^{2}-4x +1)\le 0}\)
Z góry dzięki za pomoc, dla was to pestka ,a ja się męcze z tym pół dnia
Jedne klamry nad całym wyrażeniem.
jak rozwiązać tę nierówność?
\(\displaystyle{ (4-3x)(2x ^{2}-3x+1)(3x^{2}-4x +1)\le 0}\)
Z góry dzięki za pomoc, dla was to pestka ,a ja się męcze z tym pół dnia
Jedne klamry nad całym wyrażeniem.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Rozwiąż nierówność wielomianową.
\(\displaystyle{ (4-3x)*2*(x- \frac{1}{2} )(x-1)*3*(x-1)(x- \frac{1}{3} ) \le 0}\)
\(\displaystyle{ 6*(4-3x)(x- \frac{1}{2} )(x-1)^{2}(x- \frac{1}{3} ) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{4}{3}, p.1 krot.}\)
\(\displaystyle{ x _{2}= \frac{1}{2} p.1 krot.}\)
\(\displaystyle{ x _{3}=1 p.2 krot.}\)
\(\displaystyle{ x _{4} = \frac{1}{3} p.1 krot.}\)
I teraz wykres... i odczytać
\(\displaystyle{ x \in < \frac{1}{3}, \frac{1}{2}> \cup [1] \cup [ \frac{4}{3}]}\)
Dodano:
btw powinno być jak piszecie niżej:
\(\displaystyle{ x \in < \frac{1}{3}, \frac{1}{2}> \cup [1] \cup < \frac{4}{3}, \infty)}\)
\(\displaystyle{ 6*(4-3x)(x- \frac{1}{2} )(x-1)^{2}(x- \frac{1}{3} ) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{4}{3}, p.1 krot.}\)
\(\displaystyle{ x _{2}= \frac{1}{2} p.1 krot.}\)
\(\displaystyle{ x _{3}=1 p.2 krot.}\)
\(\displaystyle{ x _{4} = \frac{1}{3} p.1 krot.}\)
I teraz wykres... i odczytać
\(\displaystyle{ x \in < \frac{1}{3}, \frac{1}{2}> \cup [1] \cup [ \frac{4}{3}]}\)
Dodano:
btw powinno być jak piszecie niżej:
\(\displaystyle{ x \in < \frac{1}{3}, \frac{1}{2}> \cup [1] \cup < \frac{4}{3}, \infty)}\)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2009, o 18:30 przez marcinn12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Rozwiąż nierówność wielomianową.
A czasem nie jest takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x \in < \frac{1}{3}, \frac{1}{2}> \cup < \frac{4}{3}; +\infty ) \cup [1]}\)
??
\(\displaystyle{ x \in < \frac{1}{3}, \frac{1}{2}> \cup < \frac{4}{3}; +\infty ) \cup [1]}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 157
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność wielomianową.
Sprawdziłem w odpowiedziach i takie właśnie jest rozwiązanieAZS06 pisze:A czasem nie jest takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x \in < \frac{1}{3}, \frac{1}{2}> \cup < \frac{4}{3}; +\infty ) \cup [1]}\)
??
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Rozwiąż nierówność wielomianową.
Nie sprawdzałem całego toku myślenia, ale wystarczy sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ x=2}\) nierówność jest spełniona, aby zauważyć, że marcinn12 nie podał całego zbioru rozwiązań.AZS06 pisze:A czasem nie jest takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x \in < \frac{1}{3}, \frac{1}{2}> \cup < \frac{4}{3}; +\infty ) \cup [1]}\)
??
Rozwiąż nierówność wielomianową.
czy moglby mi ktos powiedziec, dlaczego a ( z tego co zorientowalam) jest ujemne? wychodzi mi dokladnie odwrotne rozwiazanie, wiec zle zaznaczylam na wykresie, ale chcialabym to zrozumiec...
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Rozwiąż nierówność wielomianową.
1 wyraz maszDorottaB pisze:czy moglby mi ktos powiedziec, dlaczego a ( z tego co zorientowalam) jest ujemne? wychodzi mi dokladnie odwrotne rozwiazanie, wiec zle zaznaczylam na wykresie, ale chcialabym to zrozumiec...
\(\displaystyle{ (4-3x)}\) czyli minus przy X
reszta wspolczynnikow przy X jest dodatnia wiec po wymnozeniu masz MINUS