Rozłóż wielomian na czynniki liniowe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

Rozłóż wielomian na czynniki liniowe.

Post autor: wirus1910 »

Dane są wielomiany \(\displaystyle{ Q(x)=x^{3} - x^{2} +2}\) i \(\displaystyle{ S(x)=-2x^{2}-2x+4}\). Wielomian
P(x) jest sumą tych dwóch wielomianów. Rozłóż wielomian P(x) na czynniki liniowe.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Rozłóż wielomian na czynniki liniowe.

Post autor: Ateos »

\(\displaystyle{ P(3)=0}\), dalej dzielisz i masz pozostałe pierwiastki z równania kwadratowego
Awatar użytkownika
arrgghh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 maja 2008, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysoka /k. Łańcuta
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy

Rozłóż wielomian na czynniki liniowe.

Post autor: arrgghh »

\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}-x^{2}+2-2x^{2}-2x+4=0 \\ x^{3}-3x^{2}-2x+6=0 \\ x(x^{2}-2)-3(x^{2}-2)=0 \\ (x^{2}-2)(x-3)=0 \\ (x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})(x-3)=0}\)
ODPOWIEDZ