Proszę o pomoc w zadaniu !
Uzasadnij, że dla dowolnej liczby n i dla każdej funkcji liniowej prawdziwa jest nierówność f(2n+1) + f(2n-1)=2*f(2n).
Uzasadnij,że dla dowolnej liczby n prawdziwa jest nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Uzasadnij,że dla dowolnej liczby n prawdziwa jest nierówność
Funkcja liniowa jest postaci (dla pewnych a i b)
\(\displaystyle{ f(x)=ax+b\\
f(2n+1)+f(2n-1)=a(2n+1)+b+a(2n-1)+b=4n\cdot a +2b=2(a(2n)+b)=2f(2n)}\)
Q.E.D.
\(\displaystyle{ f(x)=ax+b\\
f(2n+1)+f(2n-1)=a(2n+1)+b+a(2n-1)+b=4n\cdot a +2b=2(a(2n)+b)=2f(2n)}\)
Q.E.D.