Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ x^2-4x>0}\)
nierówność
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
nierówność
\(\displaystyle{ x^{2}-4x>0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-4x+4>4}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}>4}\)
\(\displaystyle{ dla x \ge 2}\)
\(\displaystyle{ x-2>2}\)
\(\displaystyle{ x>4}\)
\(\displaystyle{ dla x<2}\)
\(\displaystyle{ 2-x>2}\)
\(\displaystyle{ x<0}\)
\(\displaystyle{ x<0 \vee x>4}\)
przepraszam, przed chwilą wkradł się złośliwy błąd.
\(\displaystyle{ x^{2}-4x+4>4}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}>4}\)
\(\displaystyle{ dla x \ge 2}\)
\(\displaystyle{ x-2>2}\)
\(\displaystyle{ x>4}\)
\(\displaystyle{ dla x<2}\)
\(\displaystyle{ 2-x>2}\)
\(\displaystyle{ x<0}\)
\(\displaystyle{ x<0 \vee x>4}\)
przepraszam, przed chwilą wkradł się złośliwy błąd.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2009, o 18:51 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 28 sty 2007, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin/Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 55 razy
nierówność
\(\displaystyle{ x^2-4x>0}\)
\(\displaystyle{ x(x-4)>0}\)
miejsca zerowe to: \(\displaystyle{ x_{1}=0, x_{2}=4}\)
Zrób rysunek pomocniczy i odczytujesz:
\(\displaystyle{ x \in (-\infty,0) \cup (4,+\infty)}\)
\(\displaystyle{ x(x-4)>0}\)
miejsca zerowe to: \(\displaystyle{ x_{1}=0, x_{2}=4}\)
Zrób rysunek pomocniczy i odczytujesz:
\(\displaystyle{ x \in (-\infty,0) \cup (4,+\infty)}\)