Prosze o pomoc w zadaniu
Uprość wyrażnie i oblicz jego wartość dla a=-1 b=2
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}-2ab+b^{2}}{a^{2}-b^{2}} \cdot \frac{a^{3}-b^{3}}{a^{2}+ab+b^{2}}}\)
Uprośc wyrażenie
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Uprośc wyrażenie
\(\displaystyle{ .. =\frac{(a-b)^{2}}{(a-b)(a+b)} \cdot \frac{(a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}{(a^{2}+ab+b^{2})}= \frac{(a-b)^{2}}{a+b}}\) widać co się skróciło