1. Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ [x ^{2} -(3 -m)x -3m](x -2) = 0}\) są trzy kolejne liczby całkowite dodatnie?
2. Dla jakich wartości parametru m pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = (x ^{2} -9)(x -m)}\) tworzą rosnący ciąg arytmetyczny?
Zadania tekstowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 sty 2009, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolny śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Zadania tekstowe.
\(\displaystyle{ W(x) = (x-3)(x+3)(x-m)}\)
Zatem pierwiastkami wielomianu są liczby:
3, -3, m
Tworzą one rosnący ciąg arytmetyczny gdy:
1) -3, m , 3
\(\displaystyle{ m-(-3) = 3 - m \Leftrightarrow m = 0}\)
2) m, -3, 3
\(\displaystyle{ -3-m = 3-(-3) \Leftrightarrow m=-9}\)
3) -3, 3, m
\(\displaystyle{ 3 - (-3) = m-3 \Leftrightarrow m = 9}\)
Zatem pierwiastkami wielomianu są liczby:
3, -3, m
Tworzą one rosnący ciąg arytmetyczny gdy:
1) -3, m , 3
\(\displaystyle{ m-(-3) = 3 - m \Leftrightarrow m = 0}\)
2) m, -3, 3
\(\displaystyle{ -3-m = 3-(-3) \Leftrightarrow m=-9}\)
3) -3, 3, m
\(\displaystyle{ 3 - (-3) = m-3 \Leftrightarrow m = 9}\)