Dla jakich a i b wielomian F(x) = \(\displaystyle{ ax^{3} + bx^{2} - 73x + 102}\) jest podzielny przez P(x) \(\displaystyle{ x^{2} - 5x +6}\)
??
Zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 27 sie 2008, o 14:30
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
Zadanie
takim sposobem: \(\displaystyle{ W(X)=a x^{3}+b x^{2}-73x+102}\) inaczej można zapisać:
\(\displaystyle{ ( x^{2}-5x+6)(Ax+B)}\) po wymnożeniu i uporządkowaniu wychodzi \(\displaystyle{ Ax^{3}+ (B-5A)x^{2}+(6A-5B)+6B}\) porównujemy współczynniki z W(X) i wychodzi nam:
A=2 B=17 czyli a=2 b=17-5*2=7
\(\displaystyle{ ( x^{2}-5x+6)(Ax+B)}\) po wymnożeniu i uporządkowaniu wychodzi \(\displaystyle{ Ax^{3}+ (B-5A)x^{2}+(6A-5B)+6B}\) porównujemy współczynniki z W(X) i wychodzi nam:
A=2 B=17 czyli a=2 b=17-5*2=7