Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^{5}+(1-2m) x^{3}+( m^{2}-1)x=0}\) ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste?
Proszę też spojrzeć na ten post ,bo nadal nie mam pomysłu na tamte zadania-->https://matematyka.pl/101336.htm Chodzi mi o pomysł jakiś....
parametr m
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
parametr m
napewno możesz wyłaczyć x czyli ;
\(\displaystyle{ x[x^{4}+(1-2m)x^{2}+(m^{2}-1)=0}\)
i teraz wyliczyć dla dwóch ale nie pamiętam założeń jakie były..
\(\displaystyle{ x[x^{4}+(1-2m)x^{2}+(m^{2}-1)=0}\)
i teraz wyliczyć dla dwóch ale nie pamiętam założeń jakie były..