Dla jakich wartości m reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3} -3x^{2} - \frac{5}{m}x+ 3m -1}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x- 3)}\) jest nie większa od 3?
Próbowałem to robić tak jak poniżej ale za nic nie wychodzi mi delta:
\(\displaystyle{ -\frac{5}{m}+ 3m- 1\leqslant3}\)
Proszę o jakąś wskazówkę.
Zadanie tekstowe z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 sty 2009, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolny śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Zadanie tekstowe z parametrem
Po co Ci delta? Wiesz, że \(\displaystyle{ R=W(3)}\) zatem:
\(\displaystyle{ 27 - 27 - \frac{15}{m} + 3m - 1 <= 3 \\ - \frac{15}{m} + 3m - 1 <= 3}\)
\(\displaystyle{ 27 - 27 - \frac{15}{m} + 3m - 1 <= 3 \\ - \frac{15}{m} + 3m - 1 <= 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 sty 2009, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolny śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Zadanie tekstowe z parametrem
Zauważ, że doszliśmy do tego samego tylko ja zrobiłem głupi błąd zamiast \(\displaystyle{ \frac{15}{m}}\) miałem \(\displaystyle{ \frac{5}{m}.}\) W każdym bądź razie wielkie dzięki za pomoc.Tomek_Z pisze:\(\displaystyle{ \frac{15}{m} + 3m - 1 <= 3 \\ - \frac{15}{m} + 3m - 1 <= 3}\)