mam wielki problem z tym przykładem. mam to zrobić pisemnie i cały czas coś mi nie wychodzi. jeżeli ktoś ma czas i chęci to byłabym wdzięczna za rozwiązanie. może wtedy pojmę...
(\(\displaystyle{ x^{9}}\)-3\(\displaystyle{ x^{8}}\)-3\(\displaystyle{ x^{7}}\)+9\(\displaystyle{ x^{6}}\)+2\(\displaystyle{ x^{5}}\)+\(\displaystyle{ x^{3}}\)-\(\displaystyle{ x^{2}}\)+3x+3)/(\(\displaystyle{ x^{4}}\)-3\(\displaystyle{ x^{2}}\)+2)
dzielenie wielomianu przez wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 16:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
dzielenie wielomianu przez wielomian
jeżeli podzielimy te 2wielomiany to dostaniemy \(\displaystyle{ x^5-3x^4+6}\)z dzielenia i jeszcze resztę \(\displaystyle{ x^3+17x^2+3x-9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 16:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
dzielenie wielomianu przez wielomian
problem w tym ze nie wiem jak do tego dojść... gdzieś robie jakieś cholerny błąd i wszystko się miesza.. cóż, próbuję dalej, ale dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
dzielenie wielomianu przez wielomian
\(\displaystyle{ \frac{x^5+3x^4-3x - iloraz}{x^9-3x^8-3x^7+9x^6+2x^5+x^3-x^2+3x+3 : x^4-3x^2+2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-x^9+3x^7-2x^5}{-3x^8+9x^6+x^3-x^2+3x+3 : x^4-3x^2+2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x^8-9x^6+6x^4+3}{6x^4+x^3-x^2+3x+3 : x^4-3x^2+2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-6x^4+18x^2-12}{x^3+17x^2+3x-9 - reszta}}\)
rozpisz sobie jedno pod drugim wszystko tutaj powinnam napisać, przepraszam że tak w ułamkach ale inaczej tutaj nie potrafię. Mam nadzieję że się przyda.
\(\displaystyle{ \frac{-x^9+3x^7-2x^5}{-3x^8+9x^6+x^3-x^2+3x+3 : x^4-3x^2+2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x^8-9x^6+6x^4+3}{6x^4+x^3-x^2+3x+3 : x^4-3x^2+2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{-6x^4+18x^2-12}{x^3+17x^2+3x-9 - reszta}}\)
rozpisz sobie jedno pod drugim wszystko tutaj powinnam napisać, przepraszam że tak w ułamkach ale inaczej tutaj nie potrafię. Mam nadzieję że się przyda.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 16:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
dzielenie wielomianu przez wielomian
dziękuję. połapałam się w tych ułamkach i juz wiem gdzie robie błąd
dozgonnie wdzięczna jestem
dozgonnie wdzięczna jestem