Oblicz sumy współczynników i wyraz wolny a0 wielomianu W(x)=(3x^11-4x^8+1)^8 * (5x^2-8x-1)^9
(określ stopień)?
Prosze o jak najszybsze rozwiązanie;)
Zadanie z wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 sty 2009, o 19:22
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Zadanie z wielomianów
Masz wielomian stopnia n-tego
\(\displaystyle{ W(x)=a_{n}x^{n}+a_{n-1}x^{n-1}+...+a_{1}x+a_{0}}\)
\(\displaystyle{ W(1)=a_{n}*1+a_{n+1}*1+...+a_{1}*1+a_{0}=a_{n}+a_{n+1}+...+a_{1}+a_{0}}\)
\(\displaystyle{ W(0)=a_{n}*0+a_{n+1}*0+...+a_{1}*0+a_{0}=a_{0}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=a_{n}x^{n}+a_{n-1}x^{n-1}+...+a_{1}x+a_{0}}\)
\(\displaystyle{ W(1)=a_{n}*1+a_{n+1}*1+...+a_{1}*1+a_{0}=a_{n}+a_{n+1}+...+a_{1}+a_{0}}\)
\(\displaystyle{ W(0)=a_{n}*0+a_{n+1}*0+...+a_{1}*0+a_{0}=a_{0}}\)