Witam. Prosiłbym o rozwiązanie:
1) \(\displaystyle{ 2x^{3} +7x^{2}+7x+2=0}\)
2) \(\displaystyle{ 3x^{3} -7x^{2}-7x+3=0}\)
3 \(\displaystyle{ 2x^{4} -13x^{2}+6=0}\)
Równania wielomianowe - 3 równania
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łęczyca
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Równania wielomianowe - 3 równania
1. \(\displaystyle{ -2, -1, - \frac{1}{2}}\);
2. \(\displaystyle{ -1, \frac{1}{3}, 3}\);
\(\displaystyle{ \mp \frac{\sqrt{2}}{2}, \sqrt{6}}\);
2. \(\displaystyle{ -1, \frac{1}{3}, 3}\);
\(\displaystyle{ \mp \frac{\sqrt{2}}{2}, \sqrt{6}}\);
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Równania wielomianowe - 3 równania
Ad 1, Ad 2,
Należy skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych wielomianu, co postaram się wyjaśnić na podstawie pierwszego przykładu
Wypisujemy dzielniki wyrazu wolnego \(\displaystyle{ a_0=2}\) - są nimi \(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ 2}\), \(\displaystyle{ -1}\) oraz \(\displaystyle{ -2}\) - sprawdzamy, które z nich zerują wyrażenie
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+7x^2+7x+2}\), a po podstawieniu widzimy, że \(\displaystyle{ W(-1)=0}\), zatem \(\displaystyle{ x=-1}\) jest jednym z pierwiastków tego wielomianu. Zgodnie z twierdzeniem Bézout, jest on podzielny przez \(\displaystyle{ (x+1)}\)
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x+1}=2x^2+5x+2}\), zatem:
\(\displaystyle{ W(x)=(2x^2+5x+2)(x+1)}\)
Najprościej rozpić teraz pierwszy z nawiasów - \(\displaystyle{ 2x^2+5x+2}\)
\(\displaystyle{ a=2}\), \(\displaystyle{ \Delta=25-16=9}\), zaś pierwiastki: \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ x=-2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2(x+2)(x+\frac{1}{2})(x+1)}\)
Ad 3,
Wprowadź zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x^2}\) (gdzie \(\displaystyle{ t\ge 0}\))
\(\displaystyle{ 2t^2-13t+6=0}\)
Należy skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych wielomianu, co postaram się wyjaśnić na podstawie pierwszego przykładu
Wypisujemy dzielniki wyrazu wolnego \(\displaystyle{ a_0=2}\) - są nimi \(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ 2}\), \(\displaystyle{ -1}\) oraz \(\displaystyle{ -2}\) - sprawdzamy, które z nich zerują wyrażenie
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+7x^2+7x+2}\), a po podstawieniu widzimy, że \(\displaystyle{ W(-1)=0}\), zatem \(\displaystyle{ x=-1}\) jest jednym z pierwiastków tego wielomianu. Zgodnie z twierdzeniem Bézout, jest on podzielny przez \(\displaystyle{ (x+1)}\)
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x+1}=2x^2+5x+2}\), zatem:
\(\displaystyle{ W(x)=(2x^2+5x+2)(x+1)}\)
Najprościej rozpić teraz pierwszy z nawiasów - \(\displaystyle{ 2x^2+5x+2}\)
\(\displaystyle{ a=2}\), \(\displaystyle{ \Delta=25-16=9}\), zaś pierwiastki: \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ x=-2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2(x+2)(x+\frac{1}{2})(x+1)}\)
Ad 3,
Wprowadź zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=x^2}\) (gdzie \(\displaystyle{ t\ge 0}\))
\(\displaystyle{ 2t^2-13t+6=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łęczyca
- Podziękował: 1 raz