równanie wielomianowe, 4 rozwiązania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pelcus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 29 gru 2008, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosina
Podziękował: 15 razy

równanie wielomianowe, 4 rozwiązania

Post autor: pelcus1 »

Dla jakich a równanie x4+(1-2a)x2+a2-1=0 ma dokładnie 4 rozwiązania?
Ksl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 13 razy

równanie wielomianowe, 4 rozwiązania

Post autor: Ksl »

\(\displaystyle{ x ^{2} =t}\)

\(\displaystyle{ t ^{2}+(1-2a)t+a ^{2} -1=0}\)
Żeby były 2 rozwiązania \(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\)
Nie wiem tylko czy chodzi o 4 różne rozwiązania czy mogą być takie same. Jeżeli rózne to \(\displaystyle{ \Delta>0}\)

Wyliczamy deltę wychodzi.
\(\displaystyle{ 5-4a \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a \le \frac{5}{4}}\)

Jeżeli chcemy żeby były 4 rozwiązania to\(\displaystyle{ t_{1}, t_{2} \ge 0}\)
Korzystamy ze wzorów Vieta.

\(\displaystyle{ \frac{-b}{a} \ge 0 \wedge \frac{c}{a} \ge 0}\)

\(\displaystyle{ 2a-1 \ge 0 \wedge a ^{2}-1 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a \ge \frac{1}{2} \wedge a \in (- \infty ;-1> \bigcup )}\)

Bierzemy część wspólną 3 rozwiązań.

\(\displaystyle{ a }\)


chyba jest dobrze
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

równanie wielomianowe, 4 rozwiązania

Post autor: bedbet »

Ksl zauważ, że funkcja dwukwadratowa będąca lewą częścią podanego równania jest parzysta, więc jeżeli istnieją cztery, bądź chociażby dwa pierwiastki podanego równania, to są one sprzężone, czyli różne od siebie, ale co do modułu równe.

P.S. Zamiast "igcup" wystarczy "cup"
pelcus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 29 gru 2008, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosina
Podziękował: 15 razy

równanie wielomianowe, 4 rozwiązania

Post autor: pelcus1 »

tzn. że co, zadanie jest dobrze czy źle?
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

równanie wielomianowe, 4 rozwiązania

Post autor: bedbet »

\(\displaystyle{ \Delta> 0}\) tak powinno być
ODPOWIEDZ