Wykaż, ze jeżeli równanie x3+ax+b=0 ma rozwiązanie dwukrotne, to 4a3+27b2=0
prosiłbym o rozwiązanie "krok po kroku" bo kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać
równanie wielomianowe, dwukrotny pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
równanie wielomianowe, dwukrotny pierwiastek
Zgodnie z treścią zadania dane równanie możemy przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ (x-p)^2(x-q)=0}\)
Przyrównując oba wielomiany otrzymamy:
\(\displaystyle{ (x-p)^2(x-q)=x^3+ax+b\\
\\
(x^2-2px+p^2)(x-q)=x^3+ax+b\\
\\
x^3+(-2p-q)x^2+(p^2+2pq)x-p^2q=x^3+ax+b}\)
Stąd otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases}-2p-q=0 \\ p^2+2pq=a \\ -p^2q=b\end{cases}\Rightarrow\begin{cases} p=-\frac{q}{2}\\ \frac{q^2}{4}+2\left(-\frac{q}{2}q\right)=a \\ -\frac{q^2}{4}q=b\end{cases}}\)
Dalej trzeba wyrugować parametr \(\displaystyle{ q}\) i otrzymasz tezę.
\(\displaystyle{ (x-p)^2(x-q)=0}\)
Przyrównując oba wielomiany otrzymamy:
\(\displaystyle{ (x-p)^2(x-q)=x^3+ax+b\\
\\
(x^2-2px+p^2)(x-q)=x^3+ax+b\\
\\
x^3+(-2p-q)x^2+(p^2+2pq)x-p^2q=x^3+ax+b}\)
Stąd otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \begin{cases}-2p-q=0 \\ p^2+2pq=a \\ -p^2q=b\end{cases}\Rightarrow\begin{cases} p=-\frac{q}{2}\\ \frac{q^2}{4}+2\left(-\frac{q}{2}q\right)=a \\ -\frac{q^2}{4}q=b\end{cases}}\)
Dalej trzeba wyrugować parametr \(\displaystyle{ q}\) i otrzymasz tezę.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
równanie wielomianowe, dwukrotny pierwiastek
\(\displaystyle{ x^3+ax+b=(x-p)^2(x-q) \\ x^3+ax+b=x^3+(-q-2p)x^2+(2pq+p^2)x-p^2q \begin{cases} -q-2p=0 \\ 2pq+p^2=a \\ -p^2q=b \end{cases} \\ \begin{cases} q=-2p \\ a=2pq+p^2 \\ b=-p^2q \end{cases} a=-3p^2 \ , \ \ b=2p^3 \\ \\ \\ 4a^3+27b^2=4(-3p^2)^3+27(2p^3)^2= -108p^6+108p^6=0}\)