parametr M
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
parametr M
Skorzystaj z tego:
W(x) = Q(x)(x+1)+4
Za dużo liczenia żeby tutaj pisać. Wylicz z tego Q(x).
Q(x)-pewien wielomian (nieznany), który po przemnożeniu przez dwumian (x+1) i dodaniu 4 da W(x).
Pzdr
W(x) = Q(x)(x+1)+4
Za dużo liczenia żeby tutaj pisać. Wylicz z tego Q(x).
Q(x)-pewien wielomian (nieznany), który po przemnożeniu przez dwumian (x+1) i dodaniu 4 da W(x).
Pzdr
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 18 wrz 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 7 razy
parametr M
Twierdzenie Bezout - wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) daje resztę z dzielenia przez dwumian \(\displaystyle{ (x-a)}\) równą \(\displaystyle{ W(a)}\). Dalej chyba nie będzie problemu?
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
parametr M
To jest Tw. Bezout - bez niego nie ruszysz.
Może inaczej:
Tw. Bezout: Gdy wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian (x-a) (bez reszty) to W(a) = 0
To wynika także z tego co Ci napisałem wcześniej
Może inaczej:
Tw. Bezout: Gdy wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian (x-a) (bez reszty) to W(a) = 0
To wynika także z tego co Ci napisałem wcześniej
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
parametr M
\(\displaystyle{ W(-1) = 4}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ -1^{21} } - 3 + |2-|m|| = 4}\)
\(\displaystyle{ |2-|m|| = 8}\)
\(\displaystyle{ 2 - |m| = 8 2 - |m| = -8}\)
\(\displaystyle{ |m| = -6 (sprz.) |m| = 10}\)
\(\displaystyle{ m = 10 m= -10}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ -1^{21} } - 3 + |2-|m|| = 4}\)
\(\displaystyle{ |2-|m|| = 8}\)
\(\displaystyle{ 2 - |m| = 8 2 - |m| = -8}\)
\(\displaystyle{ |m| = -6 (sprz.) |m| = 10}\)
\(\displaystyle{ m = 10 m= -10}\)