wzór wielomianu na podstawie wykresu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: bleze »

Jeśli wiadomo że wielomian \(\displaystyle{ f}\) spełnia warunek \(\displaystyle{ f(0)=90}\) to czy na podstawie poniższego wykresu można wyznaczyć jego wzór?
Wielomian \(\displaystyle{ f}\):
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: Goter »

A to nie jest czasem zadania z ostatniej matury ? bo coś mi się kojarzy.


Jeśli jest napisane, że to wielomian 3 stopnia, to tak. Ale na tej maturze tego nie napisali i było wielu oburzonych matematyków, jak to można było takie zadanie dać I że to zadanie nie ma jednoznacznego rozwiązania. Ogólnie to jak chcesz to możesz poszukać i poczytać o tym ogólnie CKE się nie popisała tym zadaniem
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: bleze »

a jak wyznaczyć gdyby podali że to jest wielomian 3 stopnia?
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: Goter »

Zapisać w postaci iloczynowej ?

f(x) = a(x-x1)(x-x2)(x-x3)

x1,x2,x3 można bez problemu odczytać z wykresu.

następnie korzystając z tego, że f(0)=90 wyliczyć szukane "a".
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: bleze »

a jak udowodnić postać iloczynową:
\(\displaystyle{ f(x) = a(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)}\)
?
ja zawsze myślałem że najdalej (bardziej ogólnie) wzór taki można zapisać:
\(\displaystyle{ f(x)=(ax+b)(cx+d)(ex+g)}\)
GenericNickname
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 18 wrz 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 7 razy

wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: GenericNickname »

\(\displaystyle{ f(x)=(ax+b)(cx+d)(ex+g)=ace(x+\frac{b}{a})(x+\frac{d}{c})(x+\frac{g}{e})}\)

Gdyby wielomiany były tylko w liczbach całkowitych byłoby... ciekawie
Awatar użytkownika
lofi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

wzór wielomianu na podstawie wykresu

Post autor: lofi »

a skąd wiadomo że tak wygląda (podana przez Gotera) postać iloczynowa wielomianu trzeciego stopnia?
ODPOWIEDZ