nierownosc
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
nierownosc
Wiedzac, że pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-ax}\)jest liczba 5 rozwiaz nierownosc \(\displaystyle{ W(x)}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
nierownosc
5 jest pierwiastkie wielomianu zatem :
\(\displaystyle{ W(5)=0 \newline
W(5)=5^3-a\cdot 5=125-5a\newline
125-5a=0\newline
5a=125\newline
a=25
\newline
\newline
W(x)=x^3-25x\newline
W(x)}\)
\(\displaystyle{ W(5)=0 \newline
W(5)=5^3-a\cdot 5=125-5a\newline
125-5a=0\newline
5a=125\newline
a=25
\newline
\newline
W(x)=x^3-25x\newline
W(x)}\)