kolejny wielomian na czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
kolejny wielomian na czynniki liniowe
Rozloz wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-5 x^{2} -4x+20}\)na czynniki liniowe.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
kolejny wielomian na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-5x^2-4x+20=
x^2(x-5)-4(x-5)=
(x-5)(x^2-4)=
(x-5)(x-2)(x+2)}\)
x^2(x-5)-4(x-5)=
(x-5)(x^2-4)=
(x-5)(x-2)(x+2)}\)