Nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
agnieszka.gora2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: jastrzebie zdroj

Nierówność wielomianowa

Post autor: agnieszka.gora2 »

Witam..

Mam mały problem z rozwiązaniem zadania, już kilka lat kiedy skończyłam liceum i nie potrafie sobie przypomnieć jak rozwiązuje sie takie nierówności...prosze o Pomoc. z gory serdecznie dziekuje

\(\displaystyle{ x ^{4} - 3x ^{3} - x +3 https://matematyka.pl/latex.htm
luka52[/color]}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2009, o 17:13 przez agnieszka.gora2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ x^4-3x^3-x+3 x=1\newline
x^2+x+1=0 \newline
\Delta}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ x ^{4} - 3x ^{3} - x +3 (1,3)}\)

W załączeniu wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x ^{4} - 3x ^{3} - x +3}\)

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: tkrass »

to z jakis wlasnosci wielomianow? skad bez wykresu mam wiedziec ze akurat miedzy 1 i 3 sa ujemne a na reszcie nie ma?
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: sea_of_tears »

rysujesz sobie taki wykres "mniej więcej"
zawsze zaczynamy rysować od prawej strony
czy od góry czy od dołu to zależy do liczby który stoi przy x z najwyższą potęgą, w tym przykładzie jest to x do potęgi czwartej, stoi przed tym jedynka, jest to liczba dodatnia czyli zaczynamy rysować od góry
czyli od prawej strony i od góry
i w miejscach zerowych wykres przechodzi na drugą stronę
(gdyby miejsce zerowe było parzystej krotności np podwójne to wtedy wykres nie przechodzi na drugą stronę ale się odbija)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: mat1989 »

tkrass pisze:skad bez wykresu mam wiedziec ze akurat miedzy 1 i 3 sa ujemne a na reszcie nie ma?
można sobie w głowie przemyśleć
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: tkrass »

a miejsca zerowe są zawsze jak rozłożę wielomian na czynniki z iksem tak?
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: sea_of_tears »

zawsze rozkładasz wielomian na czynniki i potem przyrównując każdy czynnik do zera obliczasz miejsca zerowe
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: Sherlock »

Tutaj mały graficzny komentarz

a) \(\displaystyle{ x ^{4} - 3x ^{3} - x +30}\)

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com


c) \(\displaystyle{ x^4+x^3-2x^2}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2009, o 16:32 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: tkrass »

i jesli sie odbija to zawsze na srodku?
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: sea_of_tears »

nie, odbijają się pierwiastki parzystej krotności i to nie zależy od tego czy ta liczba jest na środku, po prawej czy po lewej
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: Sherlock »

jeszcze jeden przykład ;)

d) \(\displaystyle{ x^3(x-1)^2(x+4)>0}\)

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: tkrass »

rozumiem ze jak w rozkladzie na czynniki pierwsze x jest w parzystej potedze to sie odbija, tak?
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: sea_of_tears »

tkrass pisze:rozumiem ze jak w rozkladzie na czynniki pierwsze x jest w parzystej potedze to sie odbija, tak?
dany czynnik jest do parzystej potęgi
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: Sherlock »

sea_of_tears pisze:zawsze zaczynamy rysować od prawej strony
czy od góry czy od dołu to zależy do liczby który stoi przy x z najwyższą potęgą
nie do końca tak jest

poniżej szczegóły metody graficznej rozwiązywania nierówności wielomianowych - za ... elomianowe
Metoda graficzna
Polega na narysowaniu wykresu funkcji i odczytaniu z niego odpowiednich przedziałów.
Aby narysować wykres funkcji musimy lewą stronę nierówności przedstawić w postaci czynników liniowych lub czynników nierozkładalnych,
Wykresy funkcji wyższych stopni rysujemy według sposobu:

* zaznaczamy na osi miejsca zerowe funkcji,
* zawsze zaczynamy rysować wykres od lewej strony,
* jeżeli po wymnożeniu wszystkich czynników otrzymujemy stopień parzysty i współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni, zaczynamy rysować wykres od lewej strony z góry,
* jeżeli po wymnożeniu wszystkich czynników otrzymujemy stopień parzysty i współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny, zaczynamy rysować wykres od lewej strony z dołu,
* jeżeli po wymnożeniu wszystkich czynników otrzymujemy stopień nieparzysty i współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni, zaczynamy rysować wykres od lewej strony z dołu,
* jeżeli po wymnożeniu wszystkich czynników otrzymujemy stopień nieparzysty i współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny, zaczynamy rysować wykres od lewej strony z góry,
* jeżeli pierwiastek jest parzystokrotny, wykres nie przecina osi i "odbija się" od tego punktu,
* jeżeli pierwiastek jest nieparzystokrotny, wykres przecina oś w tym punkcie

Źródło: ... elomianowe
ODPOWIEDZ