Równanie z potęgami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ocionio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 maja 2008, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: far away
Podziękował: 9 razy

Równanie z potęgami

Post autor: ocionio »

Hej:)
Mam zadanie, które wydawało mi się łatwe, ale którę nie chce mi wyjśc:( Może ktoś mógłby mnie naprowadzic na sposów rozwiązania?

\(\displaystyle{ x ^{3} -4x ^{2} -3x+12=0}\)

z góry dziękuję!
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Równanie z potęgami

Post autor: xanowron »

ocionio pisze:Hej:)
Mam zadanie, które wydawało mi się łatwe, ale którę nie chce mi wyjśc:( Może ktoś mógłby mnie naprowadzic na sposów rozwiązania?

\(\displaystyle{ x ^{3} -4x ^{2} -3x+12=0}\)

z góry dziękuję!

\(\displaystyle{ x ^{3} -4x ^{2} -3x+12=x^{2}(x-4)-3(x-4)=(x-4)(x^{2}-3)=(x-4)(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})}\)

Czyli rozwiązania to \(\displaystyle{ x=4 x=\sqrt{3} x=-\sqrt{3}}\)
ocionio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 maja 2008, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: far away
Podziękował: 9 razy

Równanie z potęgami

Post autor: ocionio »

dzięki serdeczne, moim sposobem nigdy bym tego nie zrobiła;)
ODPOWIEDZ