Dla jakich wartości parametru a \(\displaystyle{ (a R)}\) wielomian
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4} -3x^{3}+2x^{2}- ax+a^{2}}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ D(x)=x-1}\)?
Dla jakich wartości parametru...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Dla jakich wartości parametru...
\(\displaystyle{ W(1)=1^4-3\cdot 1^3+2\cdot 1^2-a\cdot 1+a^2=
1-3+2-a+a^2=a^2-a\newline
a^2-a=0\newline
a(a-1)=0\newline
a=0 a=1}\)
1-3+2-a+a^2=a^2-a\newline
a^2-a=0\newline
a(a-1)=0\newline
a=0 a=1}\)