na czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
na czynniki liniowe
Wielomian W(x)=\(\displaystyle{ x ^{4} -11 x^{2}+10}\)rozloz na czynniki liniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ x^4-11x^2+10 = (x+1)(x^3-x^2-10x+10) = (x+1)(x-1)(x^2-10) = (x+1)(x-1)(x+ \sqrt{10})(x - \sqrt{10} )}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
na czynniki liniowe
Można zauważyc że równanie
\(\displaystyle{ x^{4}-11x^{2}+10=0}\)
zawiera tylko parzyste potęgi zmiennej x oraz że stopień tego równania wynosi cztery
Wobec tego jest to równanie dwukwadratowe
Stosujemy podstawienie
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-11t+10=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=11^{2}-4*10=9^{2}}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{11 \mp 9}{2}}\)
\(\displaystyle{ t=1}\)
\(\displaystyle{ t=10}\)
\(\displaystyle{ x=\mp 1}\)
\(\displaystyle{ x=\mp \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x-1)(x+\sqrt{10})(x-\sqrt{10})}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-11x^{2}+10=0}\)
zawiera tylko parzyste potęgi zmiennej x oraz że stopień tego równania wynosi cztery
Wobec tego jest to równanie dwukwadratowe
Stosujemy podstawienie
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-11t+10=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=11^{2}-4*10=9^{2}}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{11 \mp 9}{2}}\)
\(\displaystyle{ t=1}\)
\(\displaystyle{ t=10}\)
\(\displaystyle{ x=\mp 1}\)
\(\displaystyle{ x=\mp \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x-1)(x+\sqrt{10})(x-\sqrt{10})}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2009, o 07:10 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
- Damian905
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
na czynniki liniowe
Dodałbym tylko że \(\displaystyle{ t 0}\)mariuszm pisze: Stosujemy podstawienie
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
Trzeba o tym pamiętać bo kiedyś dostałem 2 pkt mniej bo nie napisałem założenia