Znajdź pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: biolga »

Mam takie zadanie: Znajdź pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W_{x}}\)
a) \(\displaystyle{ W_{x}=x^{4}-4x^{3}+8x^{2}-24x+12}\)

Wskazówka: przedstaw jeden z wyrazów wielomianu jako sumę dwóch jednomianów.

Chora jestem, nie ma mnie w szkole i nie za bardzo rozumiem, nie chodzi mi o to, żeby ktoś to rozwiązał tylko, żeby wytłumaczył i ewentualnie na przykładzie pokazał
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ W_x=x^4-4x^3+2x^2+6x^2-24x+12\\
W_x=x^2(x^2-4x+2)+6(x^2-4x+2)\\
W_x=(x^2-4x+2)(x^2+6)\\
W_x=(x^2-4x+2)(x^2+6)\\
W_x=(x-2+\sqrt{2})(x-2-\sqrt{2})(x^2+6)}\)
ODPOWIEDZ