Rozwiazanie nierownosci

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
TorcaKSG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lis 2008, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sie biora dzieci?
Podziękował: 3 razy

Rozwiazanie nierownosci

Post autor: TorcaKSG »

W sumie nie z rozwiazaniem nierownosci mam problem ale z prosta rzecza (przynajmniej dla Was) ktora nie pozwala mi otrzymac koncowego wyniku. Obliczam nierownosc tak jak zawsze w tego typu zadaniach czyli szukam przez jakie liczby calkowite dzieli sie wyraz wolny (bo inaczej sie nie da zrobic), znajduje potem pierwiastek (czyli ta liczbe ktora po wymnozeniu daje 0), dziele ten wielomian przez (x-ta liczba ktorajest pierwiastkiem). tylko w niektorych przykladach po dzieleniu wychodzi mi wielomian 3go stopnia i mam (pewnie banalny dla Was) problem...

Np. wychodzi mi \(\displaystyle{ (x^3+6x^2+3x-10)(x+3)=0}\)

no i x1=-3 to wiadomo
a pierwszy nawias? nie oblicze tego z delty, jak mam wylaczyc przed nawias np. x jak jest samo -10? tylko o to mi chodzi i jestem uratowany wiem ze zadanie z gwiazdka umiem robic a siadam na takim banale w obl. ale taki juz jestem... :/ z gory dziekuje
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Rozwiazanie nierownosci

Post autor: marcinn12 »

I teraz też szukasz pierwiastków wymiernych. Tutaj akurat pierwiastkiem jest najprostsza liczba którą jest 1.

W(1)=1+6+3-10=10-10=0

I dalej tak jak mówiłeś

\(\displaystyle{ (x+3)(x-1)(x^{2}+7x+10)=0}\)

Masz równanie kwadratowe i dalej prosto.
ODPOWIEDZ