Wyznacz wzór wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Wyznacz wzór wielomianu

Post autor: mathematix »

Wyznacz wzór wielomianu czwartego stopnia, którego pierwiastkami sa liczby x1=-4, x2=-1
x3=1 , do jego wykresu należy punkt A=(2,9) a czwarty pierwiastek jest iloczynem trzech
danych
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wyznacz wzór wielomianu

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ x_1=-4\\
x_2=-1\\
x_3=1\\
x_4=x_1x_2x_3=-4(-1)1=4}\)


\(\displaystyle{ W(x)=a(x+4)(x+1)(x-1)(x-4)}\)
\(\displaystyle{ W(2)=9}\) - podstaw za 'x' 2, przyrównaj do 9 i wylicz a.
ODPOWIEDZ