Reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: biolga »

Nie umiem poradzić sobie z takim zadankiem:

Wielomian \(\displaystyle{ W_{x}}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ (x+2)}\) daje resztę \(\displaystyle{ 8}\), a przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) daje resztę \(\displaystyle{ -4}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P_{x}=x^{2}-2x-15.}\)

Pomóżcie proszę.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

biolga pisze:Wielomian \(\displaystyle{ W_{x}}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ (x+2)}\) daje resztę \(\displaystyle{ 8}\), a przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) daje resztę \(\displaystyle{ -4}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P_{x}=x^{2}-2x-15.}\)
Coś nie gra w treści.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Crizz »

To zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, np. dla \(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-9x-14}\) resztą jest \(\displaystyle{ R(x)=-7x+1}\), a dla \(\displaystyle{ P(x)=x^{3}-4x^{2}-31x-30}\) resztą jest \(\displaystyle{ R(x)=20}\), a obydwa te wielomiany spełniają warunki zadania.

[ Dodano: 6 Stycznia 2009, 19:07 ]
Jedno rozwiązanie byłoby chyba tylko w przypadku, gdybyśmy wiedzieli, jaką resztę wielomian \(\displaystyle{ P}\) daje przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ x-5}\) i \(\displaystyle{ x+3}\).
ODPOWIEDZ