Zbadaj Ilośc Rozwiąań W Zależnosci Od Parametru m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rah2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chelm
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadaj Ilośc Rozwiąań W Zależnosci Od Parametru m

Post autor: rah2 »

\(\displaystyle{ mx ^{3}-(m+1)x ^{2}+4mx=0}\)

to trzeba robić dla m>0, m=0 i m
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zbadaj Ilośc Rozwiąań W Zależnosci Od Parametru m

Post autor: piasek101 »

Wyłącz x-sa przed nawias.
rah2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chelm
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadaj Ilośc Rozwiąań W Zależnosci Od Parametru m

Post autor: rah2 »

no dobrze i potem rozwiazywac z kwadratowej i jakie warunki dla zadania?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Zbadaj Ilośc Rozwiąań W Zależnosci Od Parametru m

Post autor: piasek101 »

A więc równanie ma zawsze jedno rozwiązanie (x=0).

Dla ,,kwadratowego" (bo trzeba sprawdzić co dzieje się dla m = 0) standardowo - ,,z delty".
rah2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chelm
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadaj Ilośc Rozwiąań W Zależnosci Od Parametru m

Post autor: rah2 »

aha czyli tak jak myslałem... dzięki za pomoc;)
ODPOWIEDZ