Witam.
Liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x_1 , x_2 , \ldots , x_n}\) są takie, że \(\displaystyle{ x_1 + x_2 + \ldots + x_n = 0}\) oraz \(\displaystyle{ x_1 ^2 + x_2 ^2 + \ldots + x_n ^2 = 1}\).
Udowodnić, że wśród tych liczb są dwie, których iloczyn jest nie większy od \(\displaystyle{ - \frac{1}{n}}\).
Hm, dla mnie jest to "egzotyczne" zadanie, bo co ma ilość liczb do ich wartości, ale jednak coś tam ma
Kwadrat liczby rzeczywistej jest nieujemny, więc z równości z kwadratami można wywnioskować, że każda spośród liczb spełnia nierówność \(\displaystyle{ |x_k | \leqslant 1}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \mathbb{N} \ , \ k \in [1 ; n]}\)
Cóż, pomysłów dużo nie mam, ale pomyślałem nad rozdzieleniem 'iksów' ujemnych i nieujemnych (specjalnie nie dodatnich, bo jednak 0 może chyba wystąpić ).
Niech liczb ujemnych będzie \(\displaystyle{ k}\). Wtedy nieujemnych jest \(\displaystyle{ n-k}\).
Przemianujmy dane liczby dodając do ich indeksów 'u' jeśli są ujemne oraz 'd' jeśli są nieujemne.
Mamy więc: \(\displaystyle{ x_{u_{1}} , x_{u_{2}} , \ldots , x_{u_{k}} \ oraz \ x_{d_{1}} , x_{d_{2}} , \ldots , x_{d_{n-k}}}\)
Przy czym oczywiście numer indeksu nie musi odpowiadać nr.owi indeksu w początkowym ułożeniu liczb.
Niech \(\displaystyle{ U}\) będzie sumą wszystkich liczb ujemnych, natomiast \(\displaystyle{ D}\) sumą liczb nieujemnych. Z pierwszej równości z treści zadania mamy \(\displaystyle{ U+D=0 \ i \ |U| = |D|}\)
Od tego momentu już nie bardzo mam pomysły na to zadanie... próbowałem z braniem pewnej ujemnej i pewnej dodatniej liczby, których moduły są największe, czyli wtedy ich iloczyn będzie najmniejszy, lecz dużo mi nie powychodziło....
Potem jeszcze pomyślałem, że skoro moduł z każdej liczby jest mniejszy od zera, to można by zapisać wszystkie te liczby za pomocą ułamka \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) takiego, że \(\displaystyle{ |p| \leqslant |q|}\) lecz zamieszałem się jeszcze bardziej...
Prosiłbym o jakąś podpowiedź tudzież nakierowanie na następny krok.
Z góry dziękuję za pomoc.
Iloczyn, a ilość liczb, 2 równania
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
Iloczyn, a ilość liczb, 2 równania
Widze, ze slowo "egzotyczne" jest coraz bardziej popularne. Wskazowka:
ustaw od najmniejszej do największej, poszukaj nierownosci dla przypadku dodatnich i ujemnych, udowodnij, ze iloczyn najwiekszej i najmniejszej spelnia warunki zadania.
ustaw od najmniejszej do największej, poszukaj nierownosci dla przypadku dodatnich i ujemnych, udowodnij, ze iloczyn najwiekszej i najmniejszej spelnia warunki zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
Iloczyn, a ilość liczb, 2 równania
O tym nie wiedziałemlimes123 pisze:Widze, ze slowo "egzotyczne" jest coraz bardziej popularne
Pomysł ze znalezieniem największej i najmniejszej liczby już wpadł mi do głowy dawno, lecz problem mam właśnie z tym:
limes123 pisze:poszukaj nierownosci dla przypadku dodatnich i ujemnych
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
Iloczyn, a ilość liczb, 2 równania
Ustawiamy te liczby
\(\displaystyle{ x_1\leq x_2\leq \ldots q x_{i}\leq 0\leq x_{i+1}\leq \ldots q x_n}\). I mamy
\(\displaystyle{ x_1^2+x_2^2+\ldots +x_i^2\leq x_1(x_1+x_2+\ldots +x_i)=-x_1(x_{i+1}+\ldots +x_n)\leq -x_1x_n(n-i)}\)
i podobnie druga.
\(\displaystyle{ x_1\leq x_2\leq \ldots q x_{i}\leq 0\leq x_{i+1}\leq \ldots q x_n}\). I mamy
\(\displaystyle{ x_1^2+x_2^2+\ldots +x_i^2\leq x_1(x_1+x_2+\ldots +x_i)=-x_1(x_{i+1}+\ldots +x_n)\leq -x_1x_n(n-i)}\)
i podobnie druga.